انواع مواد شیمیایی
تعریف مواد آلی
در گذشته، ماده آلی به مادهای گفته می شد که توسط بدن موجودات زنده ساخته شود.
تا اینکه در سال 1828 وهلر (wohler) دانشمند آلمانی، توانست برای اولین بار در آزمایشگاه ترکیب آلی اوره (CO(NH2)2) را از یک ترکیب معدنی به نام ایزوسیانات تهیه نماید. و از آن پس معلوم شد که میتوان مواد آلی را نیز در آزمایشگاه ساخت.
به طور کلی ترکیبات آلی را ترکیبات کربن می نامند، زیرا در تمامی مواد شیمیایی آلی کربن وجود دارد.
تعریف مواد معدنی
شیمی معدنی را میتوان به طور کلی به عنوان شیمی عناصر دیگر در نظر گرفت که شامل همه عناصر باقیمانده در جدول تناوبی و همچنین کربن، که نقش عمدهای در بیشتر ترکیبات معدنی دارد، معرفی نمود.
تفاوت مواد آلی و غیر آلی (مواد معدنی)
* در تمام ترکیبات آلی حتماً کربن وجود دارد، در صورتی که مواد معدنی بدون کربن بسیاری وجود دارد. همچنین در ترکیبات آلی، اتم های کربن میتوانند با یکدیگر ترکیب شوند و زنجیرهای طویل تشکیل دهند، در حالی که این خاصیت در عناصر دیگر خیلی کمتر دیده میشود.
* مقاومت مواد آلی در برابر حرارت از مواد معدنی کمتر است.
* اغلب واکنشهای میان مواد آلی کند و دو طرفه یا تعادلی بوده، در حالی که اغلب واکنشهای معدنی سریع میباشند.
خواص فیزیکی و شیمیایی چیست؟
ماده به عنوان چیزی که جرم دارد و فضا اشغال میکند، تعریف میگردد. درست همان طور که یک فرد با ویژگیهایی منحصر به فرد خود نظیر قد، رنگ پوست، فرم بدن و غیره توصیف میشود؛ ماده نیز با خواص فیزیکی و شیمیایی خود مشخص میگردد. در شیمی، خواص شیمیایی ماده به عنوان ویژگیهایی تعریف میشود که از طریق آن ویژگیها، ماده تغییر میکند و با توجه به نسبت اجزای تشکیل دهندهاش به شکلهای دیگری تبدیل میگردد. در تغییرات فیزیکی فقط حالت فیزیکی ماده تغییر مییابد نه ساختار ذرههای تشکیل دهنده آن. بنابراین تغییرات همه حالت های ماده مانند ذوب، انجماد، تبخیر، میعان، تصعید و چگالش و همچنین انحلال نمک ها و بازها در آب، تغییر فیزیکی هستند.
در تغییرات شیمیایی اتصال اتم ها به یکدیگر و آرایش الکترونی آنها در واکنش دهندهها تغییر مییابد. البته در یک واکنش شیمیایی، اتمها نه بوجود میآیند و نه از بین میروند و تنها ترکیب، تجزیه یا نوآرایی صورت می پذیرد. خواص شیمیایی ماده قابل مشاهده نمیباشند اما میتوان آنها را از طریق حواس پنجگانه شناخت. در مقایسه با خواص شیمیایی، برخی از خواص فیزیکی ماده قابل مشاهده میباشند. یک تغییر شیمیایی ممکن است با آزاد شدن انرژی به صورت گرما، نور یا صوت همراه باشد و تولید گاز، تشکیل رسوب یا تغییر رنگ را در پی داشته باشند.
به عنوان مثال طلا را یک فلز جامد به رنگ زرد روشن میشناسیم که میتوان آن را به یک صفحه مسطح تبدیل نمود یا میتوان آن را مفتول نموده و به شکل یک سیم درآورد. با این وجود، نقطه ذوب، نقطه جوش، گرمای ویژه، گرمای تبخیر، چگالی و سایر خواص فیزیکی طلا، قابل مشاهده نمیباشند اما میتوان این ویژگیها را پس از انجام آزمایشهایی در آزمایشگاه تعیین نمود.